Dag 5 Reisje Schotland/Engeland Harry Potter studio 06-09-2012

Dit was voor mij echt het hoogtepunt van de reis. DE HARRY POTTER STUDIO!
Ik voelde me nog steeds beroerd maar met behulp van mijn grote vriend Ibubrophen en een flinke dosis enthousiasme sloeg ik me er wel doorheen. Ik was al de gehele dag in jubel stemming en was ontzettend benieuwd naar wat het nou precies zou zijn.

Je komt binnen in een grote zaal waar aan de muren allemaal hele grote foto’s van de acteurs en actrices hangen. Aan de zijkant had je de souvenirshop maar die zouden we voor het laatst bewaren. Wij moesten langs de balie want wij hadden het boek en een tour besteld.Voor de tour krijg je een ipod mee, waar in stukjes iedere keer iets over de studio en de films verteld worden. Tom Felton die Draco Malfoy (Malfidus) in de Harry Potter films speelt vertelde de stukjes in de tour. Op een leuke en humoristische wijze.

Daarna gingen we in de rij staan, die best nog wel snel ging. In de rij kom je langs Harry zijn bezemkast waar je in kunt kijken en meteen valt het op hoe gedetailleerd alles is.

Voor je echt door kon lopen werd je met zijn allen in een soort van bioscoopzaaltje gelaten waar Harry, Hermione (Hermelien) en Ron een praatje houden over de studio’s. (niet in real life natuurlijk, het is een opname) Na het praatje doen hun zogezegd de deuren van de grote zaal open en gaat het scherm omhoog. Op dat moment gaan inderdaad de echte deuren van de grote zaal open en kijk je zo de grote zaal in.

Dat is zo vet! Snel lopen we de grote zaal in waar de afdelingstafels staan en de tribune met de tafel waar de professoren van Hogwarts (Zweinstein) altijd zaten. Aan de kant en op de tribune staan paspoppen met kleding aan die de acteurs en actrices  tijdens de films droegen.
Ik heb mijn ogen uitgekeken!

Vanuit de grote zaal loop je door naar de volgende ruimte waar ontwerp modellen van Hogwarts staan. Ook staat het kunstwerk van het Yuleball er en zijn er wat rekken met pruiken en kleding van de acteurs/actrices. De grote toegangspoort om het terrein van Zweinstein op te komen staat er ook, die is echt enorm groot. Ik werd steeds en steeds enthousiaster!

Het volgende onderdeel zijn de kamers van Gryffindor (Griffoendor) eerst de leerlingenkamer die in het echt inieminie is. Maar zo leuk om eens te zien met al die schilderijen. de stoelen waar ze altijd zaten  en de open haard waar Harry gesprekken had met Sirius Black.

Daarna kwam de slaapzaal waar Harry en Ron sliepen. Erg leuk feitje is dat de bedden heel erg klein zijn. Bij de eerste films paste ze daar nog prima in. Bij de latere films moesten ze zich helemaal opkrullen omdat ze te groot waren voor de bedden.

Er was echt zoveel te zien, je hebt het kantoor van Dumbledore (Perkamentus) waar je ook een stukje in kunt lopen. Daar staat de kast met daarin herinneringen en de Hersenpan zijn bureau. Ontelbaar veel boeken en een grote telescoop die ook echt werkt, ontzettend veel werk in heeft gezeten en misschien 5 seconde in alle films te zien is geweest.

Her en der staan wat vitrines met allerlei attributen erin zoals dat gouden ei uit Harry Potter and the goblet of fire. (en de vuurbeker) en de Horcruxes

Tijdens de examens van Harry Potter zie je regelmatig het reusachtige klokwerk van Hogwarts. Ook dit grote gevaarte was te zien.

DSC_0288

 

In de Harry Potter films wordt veel gevlogen en gedaan. Dit doen ze voor een groen scherm. We konden het zijspan van Hagrid zien, het karretje van Gringrotts en de bezems.

Tegenover Dumbledore’s kantoor hebben ze het toverdranken lokaal. Heel mooi hoe ook hier weer op alle details is gelet met allerlei flessen met naamlabels erop, zelfs een lepel draaide in een ketel. Dit is stiekem wel een beetje mijn favoriet. Natuurlijk omdat het met mijn favoriete personage Professor Severus Snape te maken heeft.

Naast het Toverdranken lokaal staat de keuken van het Weasley (Wemel) gezin. Erg leuk hoe huiselijk dit gemaakt is en leuke details zijn het bewegende mes wat aan het snijden is op een plank, de lepel die roert in een pan en een afwasborstel die zelf de afwas doet Ondertussen wordt er zelfs nog een sjaal gebreid.

Naast de wemel keuken staat de hut van Hagrid. Hier hangt het helemaal vol met Hagrid dingen. Grote ketels pannen, mokken en Fang (Muil) staat er ook.

Na dit hebben we een foto van ons laten maken in een Hogwarts uniform op een bezem en een foto in de Ford Anglia die rondvliegt. erg leuk! Die komen ingelijst aan de muur.

Zodra je de hoek om gaat zie je een heel groot standbeeld staan namelijk het standbeeld wat bij het Ministry of Magic (Ministerie van Toverkunst) staat. En dan bedoel ik niet die met de elven maar die met de tekst “Magic is might”  Ook is te zien in het standbeeld hoe Muggle’s (Dreuzels) geplet worden tussen het standbeeld.. Wel een beetje creepy.

Aan de muren hangen lijsten met de sluipwegwijzer (Marauders map) de Kibbelaar (Quibler), huiswerkopdrachten en de Ochtendprofeet (Daily Prophet)  Ook hier is het weer heel opvallend hoeveel aandacht er aan de kleinste details is gegeven. De huiswerk vragen zijn ook echte vragen,de Kibbelaar (Quibler) is een compleet uitgewerkt tijdschrift en de kranten zijn ook echte kranten vol met newsitems.

Langs de andere muur staan openhaarden die toegang geven tot het ministerie van Toverkunst en op het hoekje is jawel het kantoortje van Dorothea Omber (Dolores Umbridge) inclusief weerzinwekkende kleedjes en roze schaaltjes met kittens aan de muur.

Vanaf daar loop je naar buiten een pleintje op. Hier kun je butterbeer (boterbier) kopen. Maar je kunt ook op de foto in en op het zijspan van Hagrid. (dit hebben wij uiteraard gedaan) Ook staat hier de collectebus waar je ook een kijkje binnenin kunt nemen.

Aan de overkant van het plein staat het huis van de Dursleys (Duffelingen) Hier kun je niet naar binnen maar je kunt het wel van de buitenkant bekijken. Dit huis is nagebouwd van een bestaand huis die ze gebruikte voor de opnames. Het echte huis staat in Picket Post Close, Winkfield, Bracknell.

Naast het huis van de Dursleys staat het huis waar Harry met zijn ouders woonde en waar zijn ouders vermoord zijn door Voldemort. Oftewel de plek waar het allemaal begon.

 

Tegenover de huizen staat debrug waarop Neville (Marcel) weg vluchtte voor de dooddoeners en aanhang  in de laatste film bij de slag om Hogwarts.

Vanaf het plein loop je een ander gebouw in. Daar staan allemaal maskers van de Goblins. Eigenlijk staan er gewoon een hoop hoofden op een rij.

In de volgende “kamer”staan de poppen van Hermione, Harry, Katie Bell, Dumbledore,  Dobby. Kreacher, Hagrid en Fred of George. De pop van Hermione is gebruikt in de film Harry Potter and the goblet of fire. In de scene waar ze samen met het zusje van Fleur Delacour en Cho Chang onderwater “gered” moeten worden door de kampioenen.
De pop van Katie Bell is gebruikt in Harry Potter and the halfblood Prince. Waar zij vervloekt werd door de halsketting die ze onder invloed van de Imperius curse aan professor Dumbledore moest geven.
De pop van Dumbledoor is vermoedelijk gebruikt in de film Harry Potter and the halfblood Prince, voor de scene waarin Severus Snape hem vermoord met de Avada Kedavra en hij naar beneden valt van de toren.
De pop van Dobby is denk ik gebruikt in Harry Potter and the deathly hallows part 1. Alleen volgens mij zijn alle beelden van Dobby computer beelden dus ik weet niet zeker of hij daarvoor gebruikt is. Maar als hij al gebruikt is, is het voor het moment waarop ze op het strand staan bij Shell Cottage en Dobby dood gaat door het mes wat door Bellatrix Lestrange is gegooid.
Waar de poppen van Kreacher, Hagrid en Fred of George voor waren weet ik niet.

In een vitrine met spullen hebben ze ook het Monsterlijke monsterboek. Die echt beweegt en happende bewegingen maakt. De riem van Harry ligt er bij maar die zal niet veel meer helpen.

Als laatste in deze ruimte hebben we Buckbeak (Scheurbek) Het is zo ontzettend vet hoe ze dat gemaakt hebben. In een schermpje ernaast laten ze ook zien hoe hij gemaakt is. De kop van Buckbeak beweegt ook de hele tijd.

Als je doorloopt sta je opeens op de Diagon Alley (Wegisweg) Mijn hart maakte even een sprongetje en ik voelde me als een kind die jarig is. Dat was zo vet! (Ik weet het ik blijf dat maar zeggen) Alle winkels en de Gringrotts waren er gewoon. Even waan je je echt in die tovernaarswereld.

Vanaf de Wegisweg  Loop je door naar een ruimte vol met maquette’s van Zweinstein, tekeningen en schilderijen. Om vervolgens uit te komen bij het meest fantastische van heel de studio. Een levensgroot model van Zweinstein. Dit model is ontzettend gedetailleerd omdat alle shots die je van Zweinstein ziet gemaakt zijn van dit model. Echt ontzettend gaaf en mooi! Een medewerker waar we mee aan de praat raakte wist ons te vertellen dat een week eerder Jason Isaacs met zijn gezin nog langs was geweest bij de studio’s compleet vermomd. Dit was echt de klapper van heel het bezoek aan de studio’s.

DSC_0528

DSC_0591

Nadat je je een uur hebt staan vergapen aan Zweinstein (en echt dat doe je) loop je door naar een kamer die vol met toverstokken doosjes ligt. Op ieder doosje is een labeltje geplakt met de namen van alle mensen die mee hebben Ook stond daar een hele vriendelijke man die gewerkt aan het maken van de films. En dat zijn echt heel veel doosjes dus heel erg veel mensen. Al snel had ik het doosje met de naam van Alan Rickman gevonden en die heb ik natuurlijk op de foto gezet. Daar raakte weer in een gesprek met een medewerker verzeild waar we lang mee hebben gepraat over Alan Rickman en hoe een goede acteur hij wel niet is.

Na een gezellig gesprekje zijn we doorgelopen naar de souvenirwinkel en heb ik daar een slytherin sjaal eneen marauders mok mok gekocht. Mijn vriend heeft de Maraudersmap gekocht en die gaan we inlijsten en ergens in huis aan de muur hangen.

Later heb ik van F. het Zwadderich schooluniform voor mijn verjaardag gekregen en van A. de toverstok van Snape.

En ik weet zeker. Ik moet nog eens terug. Want er is zoveel te zien gewoon de helft weer vergeten bent tegen de tijd dat je buiten staat.